Waarom doen we niets aan de oorzaak?

Keer op keer vinden er aanslagen plaats. Keer op keer wordt er Allahu akbar geroepen en keer op keer veroordelen wij het brute geweld. Demonstraties, minuten stilte en dagenlange nieuwsuitzendingen prenten iedereen in hoe gevaarlijk de Islam is. De media harken miljoenen aan advertentie-inkomsten binnen met angstartikelen over moslims, regeringen hollen de privacy van de burger steeds verder uit en machtswellustelingen als Marine le Pen, Geert Wilders en Donald Trump maken dankbaar gebruik van islamofobie om als redder in nood te waarschuwen tegen de ‘verwerpelijke’ religie Islam. Stem op mij, dan gooi ik de grenzen en moskeeën dicht, flikker alle moslims eruit en is het probleem opgelost! Het gaat maar door en het gaat maar door. Waarom?

Het zou te simpel zijn om te zeggen dat het maar doorgaat omdat degenen die macht hebben er niet bij gebaat zijn dat het ophoudt: De media en wapenfabrikanten houden graag hun omzet op peil, de politici houden graag hun aantal zetels in de peilingen zo hoog mogelijk en de regeringen houden graag hun volk in de gaten en in toom. Het loont dus  om te focussen op angst in plaats van te focussen op positiviteit. Laten we dit ‘negatieve spiraliteit’ noemen: richtinggevende onderdelen van onze samenleving duwen ons in negatieve richting zodra er ook maar iets gebeurt.

Nu hoeven we dus alleen nog maar te wachten tot er weer iets gebeurt. En dat is gewoon een kwestie van tijd. Er is vast wel iemand die sociale problemen ervaart en vatbaar is voor een ideologie die voor explosieve blindheid kan zorgen:

  1. Onzekerheid over identiteit: wie ben ik, waar hoor ik bij, wat is mijn doel hier?
  2. Frustraties over acceptatie: ik word alleen maar tegengewerkt, krijg geen kansen, word als terrorist/dief/nietsnut behandeld
  3. Rechtvaardigheid: De politie is niet rechtvaardig, de overheid is niet rechtvaardig, de NAVO is niet rechtvaardig, er is niets rechtvaardig in dit land en al helemaal niet in de wereld.

Afbeelding1

De Daesh ideologie geeft jongeren een leidraad voor al deze problemen:

  1. Identiteit: je bent moslim, een hele echte, de enige echte;
  2. Acceptatie: die mensen zitten toch niet op je te wachten, dus kom snel hier heen, dan word je met open armen ontvangen en kun je goede dingen doen;
  3. Rechtvaardigheid: Israel en de NAVO zijn niets anders dan onderdrukkers van de moslims, kijk maar naar de geschiedenis.

Omdat wij als samenleving nogal wat steken laten vallen (eis van assimilatie, eeuwige discriminatie, ondersteunen van onrecht in o.a. Israel) vallen sommigen in de handen van deze organisatie.

Dat doen wij met zijn allen en enkele bekende NL-ers in het bijzonder. Niemand kijkt ervan op als Wilders roept dat moslims niet deugen. Waar mensen wel van opkijken is als Gerard Joling, Gordon, Ahmed Aboutaleb of  Diederik Samson dingen zeggen die bevestigen dat moslims niet deugen.

Dus als je de ‘je suis’ bordjes en Franse vlaggen over je hoofd zat bent, wordt het tijd dat je Mohamed wél uitnodigt voor een sollicitatiegesprek, dat je Fatima niét achternaloopt om te kijken of ze make-up jat, dat je een minuut stilte eist bij de NS als Israël Gaza verwoest of de VS een ziekenhuis platbombardeert. Geef een zoekende jonge moslim niet de kans dat hij in de handen van Daesh valt! En dan kan Wilders ook ophouden te roepen: Ik roep het al tien jaar!

2 thoughts on “Waarom doen we niets aan de oorzaak?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s