Waar stond de N in NSB ook alweer voor?

Nationalisme. Daarvoor stond de N in NSB, de Nationaal Socialistische Beweging. Hetzelfde geldt voor de N in NSDAP. Nationalisme is het verheffen van je eigen herkomst ten koste van personen van andere herkomst. Kortgezegd vind je dan Nederlanders helemaal toppie en vluchtelingen vies/stom/verkrachters/criminelen. Andersom kan ook, dat je je Marokkaans voelt en Nederlanders vies/stom/tokkies/racisten vindt. Of dat je je tijdens een voetbalwedstrijd zo Russisch voelt, dat je de andere inferieure mensch met stoelen/tafels/vuurwerk/straatstenen uit Marseille te lijf gaat. Of dat je je tijdens een referendum zo Brits voelt dat je de Europeanen  ziet als iets waar je niet bij wilt horen.

Nationalisme is ongegeneerd de wereld in ‘wij’ en ‘zij’ verdelen, met het doel er zelf beter van te worden. Een oeroud mechanisme om in tijden van schaarste te kunnen overleven (ten koste van anderen). De combinatie van nationalisme en zondebok campagnes is dodelijk. Vraag maar aan Anne Frank en Jo Cox.

Politieke partijen met den vaderlandschen driekleur in hun logo stralen  nationalisme uit. Het imago van zulke partijen wordt bevestigd door geneuzel over het hebben van meerdere paspoorten (op zich al een anti-nationalistisch statement) en gezeur over ouderen die in luiers moeten zitten terwijl untermenschen geld uit de subsidiekraan slurpen. Nationalisten staan nooit stil bij hun eigen gebreken. Dat ouderen in luiers moeten zitten omdat zij hun kroost als egocentrische wezens hebben opgevoed die eens per maand op zondag een uurtje langskomen omdat ze toevallig in de buurt zijn hoor je niemand zeggen. Een luier omdoen kost nu eenmaal minder dan enkele keren per dag iemand naar het toilet helpen. In our world it’s all about money stupid! Stilstaan bij je eigen gebreken past niet bij nationalisme, want een egoïst doet nooit iets fout.

Het viel me op dat de Brexit-stemmers (nationalisten) vooral ouderen zijn. Ook de kiezers die tijdens de provinciale statenverkiezingen in 2015 op de PVV stemden waren vooral boven 35 jaar. Op de een of andere manier zijn mensen van boven de 35 dus veel vatbaarder voor nationalisme dan jongeren. In dat opzicht kunnen we de Brexit als een staatsgreep van de vergrijzing zien. Heb je nog geen eigen huis, ben je nog lekker aan het studeren en kun je op de sterke schouders van papa en mama steunen, dan ben je minder snel geneigd om (ten koste van anderen) je eigen groep te bevoordelen.

Om weer even terug te komen op waarmee ik dit stuk begon: nationalisme is slecht, is kwaad, is ongelijkheid, is pijn, is dood. Dus kies voor verbinding, samenheid, diversiteit en jeugd. Dan komt het vast allemaal goed.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s